BINE AȚI VENIT PE PAGINA

”EDUCAȚIE PRIN FILM”

Proiectul „O lume de văzut“ este un program educaţional amplu, implementat din anul 2003 de organizația ”People in Need” din Republica Cehă. În cadrul acestui proiect școlilor li se oferă filme documentare și manuale metodice, utilizate în abordarea unor subiecte de actualitate ce țin de lumea de astăzi și istoria modernă.

Filmele selectate sporesc gradul de conştientizare în rândul tinerilor, ridicând întrebări și îndemnând elevii să caute răspunsuri, trasând paralele cu viața lor și încurajându-i să-şi formeze propriile opinii. Proiectul utilizează filme care reflectă lumea de astăzi, fără a ţine morală audienţei.

”Filmul este un instrument prin care elevilor li se oferă experiența unei trăiri emoţionale și a comunicării cu ceilalţi, făcând schimb de opinii și cultivând un grad mai înalt de înţelegere reciprocă”.

Ghidul ,,O lume de văzut” este conceput pentru cadrele didactice și facilitează procesul de înțelegere și analiză a fiecărui film. Manualul metodologic conține următoarele materiale didactice pentru fiecare documentar:

 1. Sinopsisurile filmelor;
 2. Capitole informaţionale, care sunt prezentate în formatul Î+R (întrebări + răspunsuri) şi oferă informaţia generală despre tema filmului;
 3. Descrierea activităţilor specifice;
 4. Fișele de lucru pentru activități.

La început puteți găsi un set de sfaturi și recomandări referitoare la lucrul cu filmele documentare la lecții și lista metodelor interactive care pot fi utilizate în procesul predării (vezi Filmul instructaj pentru cadrele didactice). Aceste filme și activitățile conexe pun accent pe drepturile omului, prin următoarele teme principale: drepturile copilului, relațiile în familie, conflictul și consolidarea încrederii în propriile forțe.

LIsta filmelor propuse (cu subtitrări în limbile română și rusă) este prezentată mai jos:

 1. COPIII DIN GARA LENINGRADSKY (Дети Ленинградского)
 2. HAIDUC
 3. ZI LIBERĂ PENTRU FARIDULLAH (Выходной день Фаридулла)
 4. TREBUIE SĂ AUZI! (Tы должен это услышать!)
 5. CA UN FLUTURE (Как бабочка)
 6. PODUL PESTE WADI (Мост через Вади)
 7. PE BICICLETĂ DUPĂ LIBERTATE (На велосипеде за свободу)
 8. ȘAPTE LUMÂNĂRI (Семь свечей)
 9. DOAR PENTRU CĂ TE-AM IUBIT (Только за то что любила тебя)
 10. SKATEISTAN: A LOCUI ŞI A FACE SKATEBOARD ÎN KABUL (Скейтестан)
 11. LOTTE – CUM SĂ FIM MAI BUNI (Лотте)
 12. CIBER SENIORI (Кибер-старички)
 13. DREPTURILE CELOR MICI – REPORTAJUL LUI GABRIEL (Репортаж Габриэля)
 14. SPRINKLER (Спринклер)
 15. VIVA-CUBA-LIBRE
 16. VIAȚA UNUI MECANIC DE CINEMA (Жизнь одного киномеханика)
 17. TĂȘULEASA SOCIAL PREZINTĂ UN FILM FAIN
 18. COLECȚIA DE AROME

FII ÎN CADRU!” – O CĂLĂTORIE ÎN ALFABETIZAREA MEDIA

Setul de materiale audiovizuale „FII ÎN CADRU!” este o contribuție a programului internațional ”People in Need” scopul căruia este alfabetizarea mediatică a tinerilor din Republica Moldova.  ‘Generația actuală a tinerilor este expusă lumii mass-media și acest impact va determina, la rândul său, sistemul de valori a lumii noastre în viitor. Faptele tinerilor se bazează pe educația pentru cetățenie democratică, atitudinile civice active și interesul față de dezvoltarea și evenimentele din întreaga lume, precum și capacitatea de a evalua critic informațiile oferite de mass-media, deci întărirea sistematică a competenței media”.

 1. Ghidul pentru profesori Fii în cadru”
 2. Filmul: Fata de 672k
 3. FIlmul: Furtuna pe plaja care nu a existat
 4. Filmul: Russia today

Materialele educaționale (Ghidul ”O lume de văzut”, Suportul de curs (2018), filmul instructaj pentru cadrele didactice, 18 filme (în limbile română și rusă, ghidul ”Fii în cadru”, filmele pentru educația media) pot fi accesate mai jos:

GHIDUL ,,O LUME DE VĂZUT” 
SUPORTUL DE CURS (2018)
FILMUL INSTRUCTAJ PENTRU CADRELE DIDACTICE
FILMELE
ФИЛЬМЫ
”FII ÎN CADRU” 
MATERIALE DIDACTICE ELABORATE